Tehdään parempaa

Ajak Majok seisoo Oodi-kirjastossa ja katsoo kameraan

14.4.2011 oli käännekohta usealle rodullistetulle suomalaiselle. Se oli se päivä, jolloin maahanmuuttokriittinen puolue Perussuomalaiset, äänestettiin jytkypaikoille. Sitä ennen rasismi, islamfobia ja muu syrjintä oli arkipäivää, mutta kyseisenä päivänä siitä tehtiin parlamentaarisesti hyväksyttyä. Jytky tuli Timo Soinin strategisen työn seurauksena, luomalla me-te asetelma. Asetelma jossa syypäitä joidenkin huonovointisuuteen, vähäosaisuuteen, köyhyyteen ja muihin ongelmiin oli muut, jotka usein saivat myös näitä samoja lyhyitä tikkuja yhteiskunnalta. Silloin rodullistettujen ääni jäi kuiskaukseksi. Milloin mihinkin maahan muuttaneeseen kohdistettu väkivallan teko ohitettiin olankohautuksella “siellä ne mamut taas valittaa pahaa oloaan” tyyppisesti.

Sittemmin rasistiset ja vihamieliset yhteiskunnalliset rakenteet ovat tulleet myös suuren yleisön tietoisuuteen, mutta silloinkin näitä vähäteltiin kutsuen niitä yksityistapauksiksi. Kuten kun paljastui, että suomalainen poliisi instituutti kokee niin massiivista mukavuutta, että tuhannet poliisit kirjoittelivat huolettomasti rasistisia ja vihamielisiä tekstejä suljetussa ryhmässä. Kun tämä paljastui, siitä uutisoitiin ja kirjoitettiin, että nollatoleranssin sijaan tarvitaan koulutusta. Tuliko sitä koulutusta? Uutisointi tapahtui jo yli vuosi sitten, mutta silti muutama viikko sitten poliisit kutsuivat natseja ulkoilmaystäviksi. Kuulostaa ainakin minun korvaani siltä, että joku on lintsannut, tai rakenteelliseen rasismiin puuttuminen jäi taas jälleen kerran uutisten teksteihin.

Seitsemän vuotta paskajytkyn jälkeen persut hajosi hallitusvastuussa ollessaan, ja siitä irtaantunut virhemarginaali, jolla ei myöskään ole puhtaat jauhot pussissa, puhuttelevat emopuoluetta syrjiväksi ja rasistiseksi. Ymmärrätte varmasti tämän keissin ironisuuden, mutta olkoon. Parempi myöhään kuin ei ollenkaan, vaikka parasta ja oikeudenmukaista olisi ollut uudet vaalit. Nämä samat vanhat persut valitsivat johtajakseen kirjoitustaidoistaan tutun Halla-ahon, joka ei edes yrittänyt piilotella agendaansa. Itseasiassa Halla-aho totesi ääneen tentissä, että persujen tulee lakata kokonaan sanomasta olevansa köyhän ja suomalaisen työväen puolella. Taas jälleen kerran rodullistetut sanoivat sanottavansa, että hei tasa-arvon mallimaa, meidän elintila alkaa käydä aika pirun pieneksi täällä, olisko aika tehdä konkreettisia asioita. Ei tietenkään, vastasi vallan vahtikoira, joka ei pyhällä hengellä elä, vaan tarvitsee klikkiotsikoita joita on helppo luoda persujen perseilystä. Valitettavaa on, että se mistä kirjoitetaan, on yleensä se mistä puhutaan, ja se mistä puhutaan, painautuu tarpeeksi pitkään puhuttuna pääkalloon totuutena. Lopulta jossain vaiheessa puheet muuttuvat teoiksi.

Ei pidä unohtaa, että kaiken takana on parlamentaariset käytännöt ja elävät, hengittävät ihmiset jotka ovat äänestäneet näitä poliitikoita. Se pettymyksen ja suuttumuksen määrä olikin massiivinen kun persut ja virhemarginaali teki temppunsa. Nämä kaksi kaverusta ryhtyivätkin piikittelemään toisiaan alta aikayksikön, ja heidän äänestäjänsä reagoivat. Me-te asetelmia onkin nyt useampi, on kaikkeen syyllisiä olevia Schrödingerin mamut, jotka vievät suomalaisten työt samaan hengenvetoon kun elävät suomalaisten rahoilla. On persut, jotka ovat ainoa oikea ihmisvihamielinen puolue, joka kertoo aika pirun avoimesti armageddoniin johtavasta politiikastaan. Ja on virhemarginaali, jonka kannatus on niin pientä että sitä voi olla kokonaan olematta, mutta joka on myös vihollinen koska teki temppunsa.

24.3.2019 oli koko suomalaisen yhteiskunnan käännekohta. Silloin 2011 jytkyn voittanut Timo Soini joutui väkivallan teon kohteeksi. Tämä on vakavasti tuomittava teko, ja tekijä joutuikin välittömästi vastuuseen. Neljä päivää aikaisemmin Soinin rakentama edellinen puolue oli julkaissut vaalivideonsa. 25.3. IL:n mukaan “vaalivideo ylittää – rajan, jota yksikään yhteiskuntarauhan säilymisestä vastuuta kantava suomalainen puolue ei ylitä”. IL toteaa myös, että videolla tummaihoiset ihmiset esitetään vaaleiden naisten ja lasten jahtaajina, ja että vihanlietsonnassa ja vihan kohteiden osoittamisessa sanat muuttuvat helposti lihaksi. Kaikkien yllätykseksi vihan kohteeksi joutuikin sunnuntaina entinen Psn puheenjohtaja Timo Soini. Hän ilmeisesti selvisi hyökkäyksestä koskemattomana, mutta herätti koko suomen – eduskunnan puhemiestä myöten asian vakavuuteen. Paula Risikko totesikin IL:lle “valheet ja vastakkainasettelut ovat poliittisen väkivallan polttoainetta. Niihin on syytä suhtautua asian vaatimalla vakavuudella. Olen ollut erittäin huolissani siitä, mihin suuntaan yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri on kehittynyt”.

Nämä kaikki huolet ovat aiheellisia, ja pitää ehdottomasti paikkaansa, että on aika toimia. En voi kuitenkaan olla huomauttamatta, että tämä on ollut usean rodullistetun todellisuutta ainakin vajaat kahdeksan vuotta. Kun koko yhteiskunta herää asian vakavuuteen sitten kun ulkoministeri Soini joutuu niin ikään keittämänsä sopan polttamaksi, herää sellainen kysymys, että miksi vasta nyt ollaan toimimassa? Taas kerran; parempi myöhään kun ei milloinkaan, mutta kyllä olen varsin huolestunut siitä, että kenen kehoon kohdistettu väkivallan teko saa näin vahvan reaktion.

No mitä mielestäni sitten pitäisi tehdä?

IL:n kirjoituksessa todetaan, että “jos perussuomalaisten puheenjohtaja – haluaa pienentää poliittisen väkivallan uhkaa, hän poistaa väkivaltaa sisältävän vaalivideon verkosta.” “Olisi hirvittävää, jos keskustelua videon poistamisesta käytäisiin vasta silloin, kun jonkun poliitikon kallo olisi oikeasti haljennut.”

Videon poistaminen on vähintä mitä voi tehdä.

Suomi maksoi viime vuonna 5 630 650 e puoluetukea Perussuomalaisille ( lähde valtioneuvosto). Kaiken heidän politiikan, asenneilmapiiriin tehdyn vaikutuksen, ja tämän videon valossa en näe edellytyksiä puoluetuen maksamiselle. Ei ennen kuin toiminta on muuttunut perustavanlaatuisesti. Missä puitteissa tämä on mahdollista tehdä, siihen tarvitaan meikäläisen 21-vuotiaita aivoja skarpimmat vastaamaan.

Vaikka, ja toivottavasti kun, puoluetukea ei enää makseta puolueelle eikä sen astetta vihamielisemmälle poliittiselle nuorisojärjestölle, se ei riitä. Me voidaan tehdä puolueen työ mahdollisimman vaikeaksi tietynlaisella ohjailulla, mutta on tunnustettava, että se ajattelumaailma ja toiminta on meitä kaikki ympäröivässä yhteiskunnassa. Esimerkkinä tämän kevään viimeinen koulupaneeli, jossa eräs nuori oppilas piti Halla-ahon puheita imitoivan puheenvuoron “haittamuutosta”. Huolimatta siitä, että ehdokaskollegani toi vastauksessaan esille, että oppilas juuri totesi, että kolmasosa huoneessa olevista oli vähemmän suomalaisia, ja jotenkin vääriä rakentamaan tätä maata, oppilaan kanta pysyi samana.

2017 vuonna paljastunut poliisien rasistista tekstiä täynnä oleva ryhmä, ja sitä varten ehdotettu antirasistinen koulutus on enemmän kuin tarpeen - välittömästi. Ei vaan poliiseille, vaikka se onkin ehdottoman tärkeää kohdistaa instituutille jolla on niin suuri vastuu ja valta yksilöiden elämästä, myös usealle muulle instituutille suomessa. Jani Toivola ja Michaela Moua kirjoittivat 23.3. HS:ään seuraavasti “tarvitsemme rasismin ja rotusyrjinnän tunnistamista ja välineitä –. Tutkimustiedon avulla vallitsevat yhteiskunnalliset valtasuhteet ja epäoikeudenmukaisuudet tehdään näkyviksi.” ”Suomeen tarvitaan antirasistinen toimintaohjelma, jolla varmistetaan, että afrosuomalaiset ovat osa yhteiskuntaamme,” Toivola ja Moua jatkaa.

Fem-R järjestö listaa #ihmisoikeuslupaus vaaliteeseissä seuraavasti:

  1. Puututaan väkivaltaiseen rasismiin!
  2. Kielletään rasistiset järjestöt!
  3. Laaditaan toimenpideohjelma rakenteellisen rasismiin puuttumiseksi!
  4. Maahanmuuttajien ja tp-hakijoiden oikeuksien turvaaminen!
  5. Maahanmuuttokeskustelua ilman demonisointia ja toiseuttamista!

Allekirjoitan #ihmisoikeuslupauksen kaikki vaaliteesit, ja jos helsinkiläiset suomalaiset äänestävät minut eduskuntaan, niin teen kaikkeni, että teesit toteutetaan. Olen sanonut tämän ennekin ja aion sanoa tätä hamaan tulevaisuuteen saakka; pystymme parempaan. Tehdään parempaa.