Ilmastopuheet sikseen, nyt on aika toimille!

Ajak Majok istuu rennosti sinisen seinän edessä

Olen seurannut eduskuntapuolueiden käymää ilmastokeskustelua todella huolestuneena. Elinkelpoisen tulevaisuuden säilyttämiseksi jokainen puolue, neuvotteluista ulosmarssineita persuja lukuunottamatta, sitoutui siihen, että ilmaston lämpeneminen pysäytetään 1,5 asteeseen. Määrätietoisia ja toivoa antavia puheenvuoroja on kuultu läpi puoluekentän, mutta vasta suunnitelmia katsoessa huomaa, että järkyttävän suuri osa puolueista puhuu ohi suunsa.

Puolueiden puheiden ja ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen tarvittavien toimenpiteiden välillä on käsittämättömän räikeä ristiriita. Enkä tiedä kumpi on huolestuttavampaa: se, että puolueet eivät näytä ymmärtävän, mihin he ovat sitoutuneet allekirjoitettuaan joulukuussa sovitut ilmastolinjaukset. Vai se, että osa puolueista on valmiita kärkkäästi valehtelemaan äänestäjille sitoutumisestaan maapallon tulevaisuuden elinehtojen yllämpitämisen suhteen.

YLE:n ilmastokysely, ja WWF:n, Sitran, ja HS:n järjestämä ilmasto vaalitentti kertoo karua tarinaa etenkin hallituspuolueiden “päättömän kanan” ilmastopolitiikasta. Pääministeripuolue Keskusta puhuu paljon teennäisen sitoutuneena 1,5 asteen tavoitteestaan. Tavoitteen vaatimiin toimiin, kuten hiilineutraaliuden saavuttamiseen vuoteen 2030 mennessä, turpeenpolton kieltämiseen ja metsien hakkuiden vähentämiseen, ei Sipilän Keskustalta kuitenkaan löydy selkärankaa tavoitella. “Markkinat korjaa (not) kaiken” Kokoomus karttaa Suomen oman vastuun kantamista piiloutumalla EU:n taakse, eikä puolueella löydy tahtotilaa edes sitoutua 55% päästövähennystavoitteeseen.

Suomen ilmastopaneelin mukaan Suomen tulee siis sitoutua 60% päästövähennystavoitteeseen. Eduskuntapuolueista demareiden riveistä kuuluu myös suuria puheita hiilineutraalisuuden tavoittamiseksi vuoteeni 2035 mennessä— joka muuten on 5 myöhässä, mutta suunnitelmissa ei kuitenkaan olla valmiita tukemaan tätä riittävillä poliittisilla teoilla. Greenpeace Suomen mukaan hakkuumäärien vähentäminen on yksi tärkeimmistä keinoista ilmastokriisin ratkaisemiseksi, mutta demarit painavat jarruja hakkuiden rajoittamisen suhteen.

Peruuttamattoman tuhon ehkäisemiseksi meillä on 12 vuotta aikaa tehdä radikaalia ilmastopolitiikkaa, ja se on aloitettava heti. Tiedän, että politiikassa nokitetaan muiden puolueiden toimia ja tarjotaan omaa vaihtoehdoksi, mutta tässä ei ole kyse siitä. Ilmastokriisin pysäyttäminen on aikamme suurin haaste, johon tarvitaan joka ikinen tekijä ja puolue. Kaikkien tutkimusten, paneelien, kyselyjen ja toimintasuunnitelmien näkökulmasta meillä on kaksi puoluetta: Vasemmistoliitto ja Vihreät, jotka ovat sata lasissa tässä.

Mutta se ei riitä. Tämä on siis hätähuuto. Meille tulevaisuuden tekijöille elämä on vasta alullaan 12 vuoden päästä. Meillä ei ole varaa hävitä tätä globaalia kriisiä. Vaaditaan, vakuutetaan ja vaaditaan vielä lisää kaikilta puolueilta TOIMIA. Ilmastokriisin peruuttamattomuus nähdään vasta vuosien päästä, mutta se, että me emme anna sen tapahtua vaatii parempaa politiikkaa — eilen. Vaaditaan, tehdään, ja äänestetään siis parempaa.